Verbeter de concentratie van uw kind

Om elke taak te volbrengen, moet je je aandacht een tijdje kunnen concentreren. Het is een vereiste om te leren. Kinderen moeten zich niet alleen op taken kunnen concentreren, maar ook lang genoeg op één plek blijven zodat ze naar instructies kunnen luisteren en deze kunnen opvolgen.

De meeste kinderen zullen van tijd tot tijd wat concentratie- of focusproblemen ervaren. Dit geldt met name wanneer ze oververmoeid, overprikkeld of overbelast zijn. Sommige kinderen hebben echter vanwege hun fysiologie of psychologie meer moeite om zich op taken en op mensen te concentreren dan anderen. Of ze vinden het een probleem om aan een taak te wennen of eraan te beginnen, of ze verliezen gemakkelijk de focus en laten taken half af.

Er zijn veel dingen die u thuis kunt doen om het concentratieniveau van kinderen te beïnvloeden. Zoals elke vaardigheid kan de concentratie worden verbeterd en automatisch worden gemaakt. De truc voor effectieve concentratie is om te weten waar je je op moet concentreren en wat je moet uitfilteren.

Hier zijn vijf ideeën die u kunt gebruiken om kinderen te helpen zich beter te concentreren:

1.Let op hun fysiologische behoeften: de meeste kinderen en tieners concentreren zich het best na negen uur slaap, dus zorg ervoor dat ze voldoende slaap krijgen. Verminder de suikerinname en verhoog het eiwitgehalte met mager vlees, amandelen en eieren. Dit stimuleert hun dopaminegehalte, wat de concentratie gemakkelijker maakt, vooral voor lethargische kinderen. Frequente pauzes om te sporten hebben een soortgelijk effect.

  1. Verwijder afleiding thuis: Maak een lijst van de afleidingen thuis die ervoor kunnen zorgen dat uw kind zich niet kan concentreren. Deze omvatten; lawaai, mensen, verlichting, vechten, vermoeidheid en honger. Maak een lijst van manieren om ze te elimineren of te verminderen en werk er systematisch aan.

3.Creëer de stemming voor concentratie: kalmerende achtergrondmuziek, het plaatsen van een aquarium (met vissen) op een werkplek en het verwijderen van tl-verlichting zijn enkele eenvoudige manieren om de omgeving meer geschikt te maken voor concentratie. Deze strategieën zijn in veel ‘jongensvriendelijke’ scholen met succes toegepast bij het overwinnen van concentratieproblemen.

  1. Introduceer sequencing- en organisatieactiviteiten: De link tussen sequencing en concentratie is sterk. Recepten volgen, de tafel dekken en de dingen op alfabetische volgorde zetten, zijn geweldige activiteiten voor kinderen met concentratieproblemen. Bord- en kaartspellen (zoals Concentratie!!) bevorderen ook het vermogen van kinderen om zich op taken te concentreren.
  2. Zoek uit op welke activiteiten uw kind zich het beste concentreert: sommige kinderen concentreren zich beter wanneer ze betrokken zijn bij praktische activiteiten, terwijl anderen zich beter concentreren als er voldoende visuele aanwijzingen zijn om hen te helpen. Daarom gebruiken leraren handgebaren zoals handen op het hoofd en vingers op de lippen om stilte aan te geven. Zoek naar activiteiten waarin uw kind verdwaalt; die activiteiten waar ze letterlijk uren in kunnen doorbrengen. Deze activiteiten verbeteren de concentratie van kinderen.

Zoals elke vaardigheid kan de concentratie worden verbeterd en automatisch worden gemaakt. Iedereen die heeft leren autorijden, heeft de ervaring gehad te denken: “Hoe kan ik me op al deze dingen concentreren?” Uitgebreide oefening zorgt voor de wegen van concentratie.

Voordat je kinderen gaat helpen om zich beter te concentreren, helpt het als je goed op hun concentratiepatroon let en kijkt of er verbanden zijn tussen voeding, hun energiepatroon, slaap en je eigen gedrag.