Zwangerschap en bevalling zijn echt magische processen. Bijkomstigheden als ochtendmisselijkheid nemen we graag voor lief. Wanneer je kleine bundel van vreugde de wereld binnen. Verloskundigen zorgen ervoor dat zoveel mogelijk vrouwen die vreugde van de bevalling kunnen ervaren. Daarom helpen verloskundigen vrouwen om te genieten van hun zwangerschap en veilig door de bevalling te komen. Bij een verloskundig centrum als verloskundige Zaandam, krijg je alle begeleiding en zorg die je nodig hebt om goed door je zwangerschap en bevalling heen te komen. Vervolgens geven ze je ook de nazorg die je nodig hebt om optimaal van je nieuwe kindje te genieten.
Het verschil tussen een verloskundige en een gynaecoloog
Sommige mensen gebruiken de woorden “verloskundige” en “gynaecoloog” door elkaar, maar ze verschillen per technische definitie. Als medisch specialisme is verloskunde de zorg voor vrouwen na de conceptie, tijdens de zwangerschap en tijdens de bevalling. Verloskundigen behandelen meestal ook postnatale zorg. Gynaecologie, aan de andere kant, is een medisch specialisme dat betrekking heeft op het verzorgen van vrouwelijke lichamen en hun voortplantingsorganen. Veel voorkomende gynaecologische praktijken zijn uitstrijkjes, borstonderzoeken en SOA-testen. De verloskundige is er dus vooral voor jou tijdens de zwangerschap en bevalling, en de gynaecoloog zorgt ervoor dat alles inwendig goed zit. De verloskundige is ook bij de bevalling, en voorziet je na de bevalling van nazorg. Een gynaecoloog doet dit vaak alleen wanneer er complicaties optreden.
De rol van de verloskundige tijdens je zwangerschap
Een verloskundige is een arts die gespecialiseerd is in het ondersteuning tijdens de bevalling en het verlenen van medische zorg aan vrouwen tijdens en na de zwangerschap. Verloskundigen hebben de vaardigheden om complexe of risicovolle zwangerschappen en bevallingen te begeleiden. Daarnaast kunnen ze interventies en keizersneden uitvoeren.
Bij je eerste afspraak zal de verloskundige je gezondheid controleren en eventuele problemen identificeren die je zwangerschap kunnen beïnvloeden. Vervolgens ga je om de paar weken opnieuw naar de verloskundige toe, waardoor ze de zwangerschap nauw in de gaten kunnen houden.
De rol van de verloskundige tijdens en na je bevalling
Wanneer je ervoor kiest om in het ziekenhuis te bevallen, is er vaak een verloskundige aanwezig. Ook tijdens een thuisbevalling is het mogelijk de verloskundige te laten komen om je bij te staan. Na je bevalling kom je na zes weken nog een keer op controle. De verloskundige kijkt of je goed hersteld, en hoe je eerste weken als moeder je bevallen. Ze kan je hier ook tips meegeven om bepaalde dingen fysiek makkelijker te maken. Zo weet je zeker dat je goed in de gaten gehouden wordt tot je helemaal hersteld bent. De verloskundige laat je om de paar weken terugkomen tot ze er zeker van is dat je voldoende bent hersteld en een nieuwe afspraak niet nodig is.